Make your own free website on Tripod.com

Het wapen van de gemeente Grave. De beschrijving:  "Van lazuur beladen met 2 fasces van zilver verzeld van 8 meerlen, zoomsgewijs geplaatst, van hetzelfde en in het schildhart een burcht van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon met 15 parels, waarvan 12 op de band."
In de 17e eeuw verschijnt de burcht in het schildhart. Eveneens verschijnen in die tijd de kleuren blauw en wit. Tot die tijd waren de kleuren identiek aan Cuijk, namelijk keel op goud. Het wapen wordt zo bijvoorbeeld afgebeeld bij Le Roy in 1730.
Het stadszegel uit de 17e eeuw vertoont het huidige wapen, gedekt door een gravenkroon (8+3). De stad voert in die tijd tevens twee omziende leeuwen als schildhouders.
In de Bataafse tijd werd het wapen gevoerd geplaatst tegen een lictorenbundel met bijl en geplaatst op een vrijheidshoed.
In 1992 stelde de Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor het wapen als volgt te wijzigen:
Het wapen op zich werd hetzelfde gelaten, alleen werden een kroon met 15 parels en twee omziende leeuwen van goud, getongd en genageld van keel, als schildhouders toegevoegd. De gemeente heeft echter nog geen pogingen ondernomen het wapen te wijzigen.

De St. Elisabethskerk in Grave, waar Jacobus Heijmans tussen 1900 en 1904 vele schilderingen heeft gerealiseerd.

Een van de muurschilderingen van Jacobus Heijmans: H. Hart van Jezus tussen engelen en vereerd door een kreupele, een geboeide, een bisschop, een paus, een religieuze, een soldaat, zieken, bedroefde mensen. (in transept, neo-gotiek 1904).

Een tweede muurschildering van Jacobus Heijmans: Immaculata tussen engelen en vereerd door o.a. pastoor J. Sprangers, een dominicaan, paus Pius X, monniken, een keizer, een franciscaan, een religieuze met blauw sluier en met scapulier, bejaarden en moeders met kinderen.
Jacobus Heijmans was gewoon om zichzelf op te nemen in zijn schilderingen. Ook op de hierboven afgebeelde muuschildering; Jacobus is de eerste van links (met baard).

terug naar 1e pagina