Make your own free website on Tripod.com
Roedolf Heijmans (2 foto's)

Deze foto toont de woning van Roedolf Heijmans in de Olijstraat 8 in Grave. De woning bestaat nog steeds; de straat heet inmiddels Oliestraat.
Roedolf Heijmans werd geboren op 17 maart 1735 in Grave. Hij behoort tot de laatste generatie Heijmans die hervormd werd gedoopt. Roedolf trouwde aanvankelijk met Anna Velderhof. Zij overleed op 23 maart 1780. Uit dat eerste huwelijk werden vier kinderen geboren. Enkele maanden later, op 16 juli 1780, hertrouwde Roedolf met Elisabeth Ronnen (* 11-11-1748 Borgharen). Zij kregen negen kinderen.
Roedolf, zijn vrouw en hun kinderen werden op 11 april 1801 katholiek. Ze werden gedoopt in de katholieke kerk van Velp, nabij Grave en nu deel uitmakend van de gemeente Grave. De overstap van hervormd naar katholiek heeft vermoedelijk te maken met de Franse bezetting onder de katholieke keizer Napoleon. In die periode kregen de katholieken de betere baantjes. Pragmatische katholieken dus!
Roedolf overleed in de woning aan de Olijstraat op 14 september 1807.

De woning van Roedolf aan de Olijstraat in Grave is voorzien van een gevelsteen, waarop staat vermeld dat de woning een "Dordsche gevel" heeft. Kenmerken: bakstenen gevel met ronde bovendorpel. Ook is de gevel voorzien van een stenen kop van de Prins van Oranje, aangebracht tussen begane grond en eerste etage. De woning dateert uit circa 1600.