Make your own free website on Tripod.comfamiliekalender juni 2002
vandaag: 240e geboortedag van Johan Hendrik Heijmans
_________________________________________

Nieuwe ontwikkelingen op deze pagina's:


- update reacties - 27 juni 2002

- familiekalender juni - 25 juni 2002

- update laatste nieuws (een nieuwe loot aan de stamboom) - 18 januari 2002

- We hebben het mailen wat eenvoudiger gemaakt. Door te klikken op het e-mailadres in het namenregister, kunt u automatisch een bericht sturen naar het familielid van uw keuze. - 6 november 2001

- Deze pagina is verhuisd naar: http://www.heijmans.info, maar het oude adres (http://www.heymans.org) blijft voorlopig bestaan.

_________________________________________

Welkom!

Hartelijk welkom op "Held op zijn erfgoed", de genealogische pagina's van de familie Heijmans.
Het vermoedelijke wapen van de familie Heijmans

Op deze pagina's vindt u informatie over de familie vanaf circa 1660 tot heden. Voor de complete stamboom klik hier. Aan de kwartierstaten van de laatste drie tot vier generaties (1900-2001) wordt voortdurend gewerkt; kijk daarvoor hiernaast in de inhoudsrubriek. Hiernaast het vermoedelijke wapen van de familie, dat sterk overeenkomt met gelijksoortige wapens van families Heijmans uit België.

Alle namen die voorkomen in de stamboom Heijmans zijn te vinden in het namenregister.

Het foto-album is vernieuwd. Nieuwe foto's zijn van harte welkom!

Actuele informatie vind je op de pagina laatste nieuws. Hiernaast is een zoekmachine (Lycos) opgenomen om je verder te leiden naar andere websites. Op de pagina informatie kun je het aantal bezoekers zien en eventueel reageren. Reacties van bezoekers zijn te lezen op de pagina met dezelfde naam.

Geschiedenis
Maar nu eerst de geschiedenis van de Heijmansen. De familie komt van oorsprong uit Nijmegen en Grave, vertrok daarna naar Den Bosch en is sinds het begin van de 20e eeuw uitgewaaierd over heel Nederland en Australië (Sydney en omgeving).

Om verwarring te voorkomen - of om juist te zaaien - nog het volgende. Enkele familieleden - onder wie ikzelf - schrijven hun achternaam met een -y. Dat is fout; de juiste spelling is met een -ij. De fout is ontstaan in de jaren '30. Leo Heijmans sr. was eigenaar van een verffabriek in Rotterdam. Na de lagere school werden de zoons naar de fabriek gestuurd, vooral om administratief werk te doen. Ze waren onder meer belast met het uittikken van rekeningen op een (voorloper van de) typmachine. De letters i en j (samen de ij) zaten voortdurend vast en daarom koos men uit gemakzucht de letter y. Op die manier ontstond de naam Heymans in plaats van Heijmans.

Betekenis
De naam Heijmans betekent "zoon van Heijman". Het was dus eigenlijk een voornaam, die later werd verbasterd van "Heijmanszoon" tot "Heijmans". De naam stamt van de Germaanse naam Hagiman, dat zoiets betekent als "Held op zijn erfgoed". Hagiman is opgebouwd uit twee woorden: hag (=haag, omheinde ruimte) en man (=man, held).

(Bron: "Het Namenboek; de herkomst van onze voornamen en de hiervan afgeleide achternamen" van A.N.W. van der Plank)